Commissie Vorming

Commissie Vorming

500 jaar Reformatie indrukwekkend herdacht op 31 oktober 2017

Update: fotoalbum toegevoegd

Zelfs Maarten Luther en zijn vrouw Katharina waren in Ommen in de Hervormde Kerk, om samen 500 jaar Reformatie te gedenken. Samen met de Christenen van de Protestantse kerken en de Rooms Katholieke kerk van Ommen werd genoten van fluitmuziek door Mieke Veurink en Hetty Heerink en van het koor Intermezzo.

Luther en zijn vrouw werden geintervieuwd door Erna Ekkelkamp. Heffige tijden en veel onzekerheid 500 jaar geleden. Maarten kreeg heel veel vragen en veel studenten. Katharina had de handen vol om al die gasten onderdak en een goede maaltijd te bieden.
Onder leiding van ds. Coby de Haan werd een “stellingen gesprek”gehouden.

DSC 2414 web
  Start van de avond.
  DSC 2417 web
  In gesprek met..
  DSC 2429 web
  Een stelling
  DSC 2441 klein
  Luther-biertje

De stellingen waren:

· Zonder de maagd Maria was de menswording van Christus niet mogelijk.
( stelling van dhr. Rene Huyskes Rooms-katholieke Kerk)

· De bijbel is van God en voor Iedereen
( stelling van ds. Kees van Dijk Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt)

· Door geloof alleen ( sola fide) leidt niet tot navolging van Christus in woord EN daad
( stelling van ds. Kest Jelsma Gereformeerde kerk)

· We hebben geen vrije wil
( stelling van ds. Reijer de Bruijn Hervormde gemeente)

De aanwezigen konden hun stem uitbrengen over de stellingen na een geanimeerde discussie.
Na het zingen van het “Onze Vader”en het “Ave Maria”sprak Maarten Luther tot slot de indrukwekkende woorden:

“Het Geloof is zowel een open wond als een pleister. Daar heb ik mijn hele leven steun aan gehad. Worstelingen, door de tegenstrijdigheid van het bestaan.
Maar ook een Goddelijke kracht heb ik ervaren. Ik wil met dit geloof blijven leven in vrolijkheid en verdriet”.

Na afloop een informele ontmoeting met een hapje en een drankje.
Het Luther bier smaakte prima!

Meer foto's vind je in het fotoalbum.